Ekonomi

Sürdürülebilir Tarım ve İnovasyon, Tarım ve Gıda Güvenliği İçin Şart

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım ve gıda güvencesinin bir ülkenin ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasının temel şartı olduğunu söyledi.

Gıda güvenliği için sürdürülebilir tarıma, sürdürülebilir tarım için inovasyona, teknolojiye ve iklim değişikliğine yönelik acil eylem planlarına ihtiyaç olduğuna işaret eden Oda Başkanı Doğan, “Tarım ve gıda güvenliği, bir ülkenin ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasının temel gereksinimleridir. Çünkü düzgün işleyen bir tarım dairesi, insanların yeterli ve istikrarlı beslenmesini sağlar, istihdam yaratır, gelir elde etmelerini sağlar ve çevresel sürdürülebilirliği destekler. İşletmeler ve sivil toplum kuruluşları gibi tüm paydaşların belirli aralıklarla bir araya gelerek tarım sektöründeki değişim yollarını belirlemesi ve analizler oluşturması gerekir” dedi. .

Tarımsal yeniliklerin verimliliği artırdığına dikkat çeken Doğan, “Gelişmiş makine, otomasyon teknolojileri, zirai ilaçlar ve genetik mühendisliği gibi yenilikler, tarım ürünlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde üretilmesini sağlıyor. Bu, dünya genelinde beslenme ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştırıyor. İnovasyon, sürdürülebilir tarım uygulamalarını da yaygınlaştırıyor. Organik tarım, akıllı tarım teknolojileri, yenilenebilir enerji kullanımı gibi yenilikçi yaklaşımlar, tarımda çevre dostu kaynakların korunması için daha fazla fırsat sunuyor.”

“Sürdürülebilir tarım birçok konuyu ele alıyor”

Sürdürülebilir tarımın temel olarak toprak, su, enerji ve doğal kaynakların akılcı yönetimini hedeflediğini vurgulayan Doğan, “Bu yaklaşım, çiftçilerin toprağı gelecek nesillere bırakabilmelerini ve doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanabilmelerini sağlamayı hedefliyor. Ayrıca sürdürülebilir tarım, sağlıklı gıda üretimini destekleyerek çevresel zararı en aza indiriyor ve çevresel zararı en aza indirerek ekosistemleri koruyor. Ayrıca birçok kritik konuyu da ele alıyor” dedi.

Tarım ve iklim değişikliği ilişkisinin analizinin ve anlaşılmasının tarım sektörü ve gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Doğan, “Tarımsal faaliyetlerin geleceği, iklim değişikliğine verilecek tepkilere ve uyum çabalarına bağlı olacaktır. İklim değişikliği, yüksek sıcaklıklar, artan kuraklık, ani hava değişiklikleri, su kaynaklarının azalması gibi bir takım olumsuz etkilere neden olabilir. Bu etkiler, tarım alanlarında verim kaybı, mahsul hastalıklarında artış, tarımsal verimlilikte artış ve düzensiz üretim gibi sonuçlar doğurabilir. Faydalı olan bu yaklaşım, tarım alanında bir dönüşüm sağlıyor” diyerek sözlerini tamamladı. onun sözleri. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu